BF site banner hand

crafting
natural
spaces

Het is tijd voor een BEVOLUTION:
bio-ecologische gebouwen
worden het nieuwe normaal.

DJI 0197 190828 bewerkt

Onze naam is onze missie.
BE staat voor 'bio-ecologisch' en 'to be', het Engelse Zijn. Twee letters, twee betekenissen, één missie: ruimte creëren om één te zijn met de natuur. In een oude weverij als uitvalsbasis, op een plek waar de verbondenheid met de natuur verdwenen is, bouwen wij een nieuwe soort fabriek: een 'factory' met ateliers en kantoren waar we mens en natuur opnieuw met elkaar verweven.

Veel gebouwen waarin we wonen en werken zijn niet of te weinig futureproof. Ze zijn niet veranderingsgericht ontworpen en bestaan uit niet-herbruikbare en niet-afbreekbare materialen. Dit veroorzaakt een gigantische berg afval voor de volgende generaties. Hier is niet nagedacht over de impact op de natuur en dus de impact op onszelf. Alsof we vergeten zijn dat wij deel uitmaken van de natuur. Wij willen het bewustzijn van onze verbondenheid met de Aarde vergroten. Al eeuwen ademen we dezelfde lucht, drinken we hetzelfde water en leven we van dezelfde aarde als de mensen, dieren en planten van vroeger, nu en de toekomst. De natuur is onze gezamenlijke thuis. 

Befactory klein stefaniefaveere 014

Wij verbinden
natuur, circulariteit,
architectuur, interieur,
exterieur en objecten.

El nido low9bis

Renovatie
gebouw
en interieur

Ruimtes die als een tweede huid passen
bij wie we zijn: een deel van de natuur.

Wagenhuis low03

Van bij het ontwerp omarmen we de natuur uit de directe omgeving. De aanwezige architecturale elementen en de lokaal geoogste, herbruikbare materialen zijn onze bron van inspiratie van isolatie tot interieur.

Om de levensduur van gebouwen en interieurs te verlengen, ontwerpen wij veranderingsgericht en zijn we mindful voor de toekomstige functies van de ruimtes. Bovendien streven we naar verregaande demonteerbaarheid zodat jouw circulair gebouw op het einde van zijn levensduur een materialenbank voor toekomstige gebouwen wordt.

Of het nu gaat om een appartement, villa, stadspand, commerciële ruimte of kantoor, onze buitengewone vakmensen maken van elk project een oase waar je kan aarden.

BF site banner Nomad bijzettafels

Meubelen
en objecten

In de natuur bestaat geen afval.

BL hand

Dat er in de natuur geen afval bestaat, is een eeuwenoude natuurwet die we vandaag circulariteit noemen. Lokale, natuurlijke materialen en bouwmaterialen die wij geoogst hebben uit onze werven, zijn de grondstoffen en bron van inspiratie bij het ontwerp van onze meubelen en objecten. Onze ontwerpen ontstaan dus niet op de computer maar bij onze grondstoffen zelf. Vorm volgt materiaal. 

Ieder meubel en object is vervaardigd in onze ateliers in Ronse. Ze zijn het tijdloos resultaat van artistiek en ambachtelijk meesterschap en worden in beperkte oplage vervaardigd volgens de beschikbaarheid van de materialen. De materialen zijn door de jaren heen gevormd en met de hand bewerkt. Dit geeft imperfecties die het accentueren waard zijn. Ze maken elk exemplaar uniek.

Return to sender waarde

Ben je toe aan iets anders, dan nemen we graag jouw meubel of object terug. Al vanaf 6 maanden na aankoop vergoeden wij de restwaarde. Daarna zorgen wij voor een nieuwe bestemming voor jouw aankoop. We maken het meubel of object opnieuw gebruiksklaar of de materialen worden grondstoffen voor nieuwe objecten en meubelen. Zo werken we samen aan een aarde zonder afval.

Ontdek
onze meubelen
en objecten

Grote Stadstuin donkerder

Eetbare
siertuinen

Het grootste geschenk
van de tuin is het herstel
van de vijf zintuigen.

Hanna Rion

Be Factory oogst bosaardbeien

Voor deze en zo vele andere wijsheden van de natuur hoef je de wereld niet rond te trekken om ze te ontdekken. Dit kan ook in je eigen tuin. Daarom leggen wij interessante tuinen aan: eetbare siertuinen. Geen siertuinen. Ook geen moestuinen. Maar de combinatie van beide. En onderhoudsvriendelijk bovendien. 

De bomen en planten die er al staan, vormen onze bron van inspiratie voor het ontwerp. Behouden is belangrijker dan vervangen. 

In het ontwerp, de keuze van de planten en de aanleg van de tuinen volgen wij de principes van agro-ecologie, voedselbossen en permacultuur. We ondersteunen de natuurlijke processen, herstellen de biodiversiteit en optimaliseren de productiviteit. Elke plant heeft zijn rol en bijdrage in het ecosysteem. De meeste planten zijn eetbaar, sommige trekken bijen en andere insecten aan, andere zijn stikstofbinders. Samen zorgen ze ervoor dat plant, dier, mens en aarde gezonder worden.